Maliny obsahujú
okolo 13% jednoduchých cukrov, kyselinu jablčnú, kyselinu
vínnu, kyselinu
citrónovú, kyselinu mravčiu, kyseliny salicylovú, glykozidy.
Maliny ďalej
obsahujú pomerne veľa pektínu, trieslovín a rastlinných farbív.
Okrem toho majú
výrazný význam pre zdravie:
» chránia väzivové tkanivo pred
enzymatickým rozkladom
» podporujú stavbu kostí a zubov
» majú omladzujúce účinky, skrášľujú pleť
» pôsobia protizápalovo, podporujú vylučovanie kyseliny močovej
» čistia obličky
» obsahujú organicky viazaný jód
» podporujú správnu činnosť
štítnej žľazy
» prospievajú srdcu a obehovej sústave
» vďaka obsahu antokyánom prispievajú k liečbe cukrovky
» pomáhajú pri paradentóze
» zmierňujú reumatické ochorenia kĺbov a dnu
» majú mierny laxatívny účinok, pôsobia proti zápche
» pomáhajú pri redukcii hmotnosti
» posilňujú imunitný systém, protirakovinovú imunitu |